5 grunde til at droppe kød
Tja, måske lidt paradoksalt at lave et indlæg om, hvorfor det er en god ide at skære ned eller droppe kød, når jeg selv hverken er vegetar eller veganer – MEN efter jeg er flyttet midlertidigt til Holland, har jeg spist kød (typisk fisk) max 1-2 gange om ugen. Når jeg skriver kød, er der velnok en del det stiller spørgsmålstegn ved, hvilket slags kød vi taler om, for der er jo stor forskel. Rødt kød som okse, kalv, svin og lam skulle gerne være dét, man spiser mindst af, da det belaster fordøjelsessystemet mest men også miljøet i højeste grad. Derefter er der magert kød som kylling og kalkun og til sidst, hvad der befinder sig under havoverfladen.
Mange læsere vil sikkert være uenige, da vi længe har hørt på, hvor vigtige proteiner er ift. diverse aspekter, som særligt findes i kød. Der er bare nogle ting, der er vigtige at tage højde for.
- Kødspisere medvirker til en af de største miljøbelastende og forurenende faktorer, som er dyrelandbrug. Særligt Cowspiracy iscenesætter problemet sindssygt godt (dog med stærkt overdrevet tal til at fremme forståelsen). Der er mere efterspørgsel efter kød, end der er landareal og kapacitet for, og eftersom verdenspopulation er stigende, er problemet også stigende. Vegetarers kost kræver fx. meget mindre landareal for slet ikke at tage om veganere, der ift. deres kost har en minimal miljøbelastning og er langt mere bæredygtig.
- Meget kød er sprøjtet med div. midler, for at undgå bakterier. Desværre udvikler mange af disse bakterier resistens mod antibiotika mm., og spreder sig derfor nemmere og hurtigere. Der er på blot få år sket voldsomme stigninger i disse bakteriespredninger (MRSA). En undersøgelse af Fødevarestyrelsen pegede desuden på, at MRSA bakterien var tilstedet i mere end 1/5 af alle svinekødspakkerne tilfældigt udvalgt blandt supermarkeder og brands. Det er jo meget få, der rammes af bakterien, men i det store billede er meget kød inficeret med mange midler, og det havner i kroppen uanset hvad. (Christian Bitz talte iøvrigt forleden i Go’ Morgen Danmark om de skadelige virkninger særligt fra pølser og andet forarbejdet kød). Man kan naturligvis afhjælpe det ved at købe økologi, men man har ikke nødvendigvis ‘helle’ af den grund.
- Fedt er godt – det er en essentiel næringskilde for cellerne, og fedt hjælper faktisk til at tabe fedt paradoksalt nok. Men her er der altså tale om det sunde, umættede fedt. Nogle typer af kød indeholder meget af det usunde (mættet) fedt. Udover at det sætter sig på sidebenene, så øger mættet fedt risikoen for hjertekarsygdom. Det er især rødt kød fra lam og okse, der kan være rigt på mættet fedt.
- Særligt rødt kød er hårdt for fordøjelsen. Undersøgelser viser, at større mængder af rødt kød øger risikoen for tarmkræft markant, fordi kødet ligger lang tid i tarmene. Og det er da småtræls, ikke at kunne komme på toilettet, når det gælder!?
- Kød er dyrt – spar de penge, vær kreativ og lav noget alternativt istedet, der både er bedre for din krop og miljøet. Manger af mine opskrifter er alternativer og foruden kød for lidt inspi.
Jeg har spurgt Anne Sofie Hoel, som nu har levet som vegetar i 1,5 år, om hvilke markante ændringer, hun har oplevet:
“Jeg mærker virkelig forøget energi, super stabil vægt, ingen migræne, og føler mig ikke overproppet, når jeg har spist. Jeg bliver hurtigt mæt i veggies- det fylder mavesækken hurtigere, og har også tydeligt fået bedre hår, hud og negle. Jeg er faktisk heller ikke nær så tit syg med feber, influenza osv. ift. bare for et par år siden, hvor jeg meget ofte var syg 5-6 gange i løbet af året. Og til sidst føler jeg mig langt mere oplyst og har jeg fået en større forståelse for andre væsener, kloden og miljøet. Føler ikke rigtigt, jeg mangler kød i min hverdag, når jeg – med hånden på hjertet – har oplevet så overraskende mange fordele efter at have cuttet det.”
Hej. Spændende indlæg og virkelig interessant problematik, du tager op – når det er sagt, er jeg nødt til at kommentere på din brug af cowspiracy som kildehenvisning, for det er egentlig propaganda der højst kan betegnes som en pseudo dokumentar – den kan ganske enkelt ikke klarificeres som værende faktuel og den har fået voldsom kritik for de “kilder” den bruger. Derfor synes jeg det er rigtig ærgerligt at bygge sit argument på den, når din pointe jo egentlig er rigtig fin. Husk altid at være kildekritik og reflekter over de budskaber der ligger hos afsendren – ellers får man meget hurtigt en meget usaglig debat 🙂 god søndag.